RESEPI IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS

IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS

Bahan-bahan
  • Beberapa ekor ikan kembung - (bersihkan boleh pilih nak potong 2 atau tidak)
  • 10 batang bendi
  • 2 batang serai - dititik
  • 1/2 cawan air asam jawa atau 1 keping asam keping
  • 1 cekak daun kesum
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • 1 kuntum bunga kantan - kalau tak ada pun tak apa
  • Air secukupnya

Bahan Kisar
  • 8 ulas bawang merah
  • 18 tangkai cili kering
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang cili merah
  • 1 inci belacan

Cara Masak Asam Pedas Ikan Kembung

Langkah 1
Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua bahan kisar bersama serai yang dititik tadi. Tumis sehingga terbit minyak dan harum..

Langkah 2
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya kemudian biarkan sehingga kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan perasakan dengan garam..

Langkah 3
Masukkan ikan dan biarkan merenih dan empuk. Masukkan bendi dan bunga kantan. Bila bendi dah hancur atau lebur, ikan kembung asam pedas siap untuk dihidangkan..

Comments