IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS
Bahan-bahan
Bahan Kisar
Cara Masak Asam Pedas Ikan Kembung
Langkah 1
Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua bahan kisar bersama serai yang dititik tadi. Tumis sehingga terbit minyak dan harum..
Langkah 2
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya kemudian biarkan sehingga kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan perasakan dengan garam..
Langkah 3
Masukkan ikan dan biarkan merenih dan empuk. Masukkan bendi dan bunga kantan. Bila bendi dah hancur atau lebur, ikan kembung asam pedas siap untuk dihidangkan..
Bahan-bahan
- Beberapa ekor ikan kembung - (bersihkan boleh pilih nak potong 2 atau tidak)
- 10 batang bendi
- 2 batang serai - dititik
- 1/2 cawan air asam jawa atau 1 keping asam keping
- 1 cekak daun kesum
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- 1 kuntum bunga kantan - kalau tak ada pun tak apa
- Air secukupnya
Bahan Kisar
- 8 ulas bawang merah
- 18 tangkai cili kering
- 4 ulas bawang putih
- 3 batang cili merah
- 1 inci belacan
Cara Masak Asam Pedas Ikan Kembung
Langkah 1
Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua bahan kisar bersama serai yang dititik tadi. Tumis sehingga terbit minyak dan harum..
Langkah 2
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya kemudian biarkan sehingga kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan perasakan dengan garam..
Langkah 3
Masukkan ikan dan biarkan merenih dan empuk. Masukkan bendi dan bunga kantan. Bila bendi dah hancur atau lebur, ikan kembung asam pedas siap untuk dihidangkan..
Comments
Post a Comment