RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK CILI API


IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK CILI API

BAHAN-BAHAN :
  • 5 ekor ikan kembung yang segar sederhana besar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 keping asam keping/asam gelugor
  • 3 cawan santan pekat
  • garam secukupnya

BAHAN UNTUK DITUMBUK :
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai diketuk
  • 15 biji cili api
  • 2 inci lengkuas

CARA-CARA :

  • Bawang besar,kunyit hidup,serai,lengkuas dikisar hingga lumat..

  • Masukkan bahan kisaran tadi ke dalam santan bersama ikan kembung..

  • Gaul sehingga mendidih secara perlahan untuk mengelakkan ikan hancur..

  • Masukkan asam keping/asam gelugor serta daun kunyit yang telah disiat..

  • Gaul rata hingga mendidih..

  • Setelah masak..siap untuk dihidang..

Comments