IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN :
BAHAN UNTUK DITUMBUK :
CARA-CARA :
BAHAN-BAHAN :
- 5 ekor ikan kembung yang segar sederhana besar
- 3 biji bawang besar
- 2 helai daun kunyit
- 2 keping asam keping/asam gelugor
- 3 cawan santan pekat
- garam secukupnya
BAHAN UNTUK DITUMBUK :
- 2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai diketuk
- 15 biji cili api
- 2 inci lengkuas
CARA-CARA :
- Bawang besar,kunyit hidup,serai,lengkuas dikisar hingga lumat..
- Masukkan bahan kisaran tadi ke dalam santan bersama ikan kembung..
- Gaul sehingga mendidih secara perlahan untuk mengelakkan ikan hancur..
- Masukkan asam keping/asam gelugor serta daun kunyit yang telah disiat..
- Gaul rata hingga mendidih..
- Setelah masak..siap untuk dihidang..
Comments
Post a Comment