IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG (Nor Fahana)
Bahan-bahan:
Cara memasaknya:
Bahan-bahan:
- 2 ekor ikan kembung
- 2 batang serai (dititik)
- 1 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang kecil*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci kunyit hidup*
- sedikit halia*
- sedikit air asam jawa
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- garam secukup rasa
- air secukupnya
Cara memasaknya:
1. Blendkan bahan yang bertanda *. Masukkan
Bahan yang dikisar, serai, air asam jawa
serta air secukupnya ke dalam periuk.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan garam.
Biarkan seketika. Sebelum tutupkan api
masukkan buah tomato.
3. Setelah masak, bolehlah diangkat untuk
dihidangkan.
Comments
Post a Comment