RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG

IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG (Nor Fahana)

Bahan-bahan:
  • 2 ekor ikan kembung
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang kecil*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • sedikit halia*
  • sedikit air asam jawa
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya

Cara memasaknya:

1. Blendkan bahan yang bertanda *. Masukkan
Bahan yang dikisar, serai, air asam jawa 
serta air secukupnya ke dalam periuk.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan garam. 
Biarkan seketika. Sebelum tutupkan api 
masukkan buah tomato.
3. Setelah masak, bolehlah diangkat untuk 
dihidangkan.

Comments