IKAN KEMBUNG PERCIK KELANTAN
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
Bahan tumbuk:
Cara cara:
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
- 4 ekor ikan kembung - lumur garam kunyit
- 1/2 cawan santan pekat - guna 1/2 kotak santan kotak
- 1/2 keping asam keping
- 1 sudu besar gula - kena ada rasa manis
- 1 sudu kecil garam
- 1 batang serai diketuk - tak letak
Bahan tumbuk:
- 1/2 sudu besar cili kisar
- 6-8 ulas bawang merah - kena lebih
- 2 hiris nipis halia
Cara cara:
- Ikan dikelar dan dilumur garam kunyit. Tumbuk bawang dan halia sehingga halus.
- Bakar ikan sehingga masak. Sementara itu, masak santan bersama bahan tumbuk, asam keping, garam dan gula sehingga pekat. Setelah pekat, tutup api.
- Setelah ikan masak, dibalik balikkan. Lumur kuah percik pada ikan dan dibakar lagi. Balikkan dan lumur lagi kuah percik berulang ulang kali. Sedia untuk diangkat.
Comments
Post a Comment