RESEPI IKAN KEMBUNG PERCIK KELANTAN


IKAN KEMBUNG PERCIK KELANTAN

Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
  • 4 ekor ikan kembung - lumur garam kunyit
  • 1/2 cawan santan pekat - guna 1/2 kotak santan kotak
  • 1/2 keping asam keping
  • 1 sudu besar gula - kena ada rasa manis
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 batang serai diketuk - tak letak

Bahan tumbuk:
  • 1/2 sudu besar cili kisar
  • 6-8 ulas bawang merah - kena lebih 
  • 2 hiris nipis halia

Cara cara:
  • Ikan dikelar dan dilumur garam kunyit. Tumbuk bawang dan halia sehingga halus.

  • Bakar ikan sehingga masak. Sementara itu, masak santan bersama bahan tumbuk, asam keping, garam dan gula sehingga pekat. Setelah pekat, tutup api.

  • Setelah ikan masak, dibalik balikkan. Lumur kuah percik pada ikan dan dibakar lagi. Balikkan dan lumur lagi kuah percik berulang ulang kali. Sedia untuk diangkat.

Comments