RESEPI KARI IKAN TERMENUNG/ IKAN KEMBUNG


KARI IKAN TERMENUNG/ IKAN KEMBUNG (resepicikguani.blogspot)

Bahan-bahannya:
  • 10 ekor ikan termenung
  • 2 peket kecil serbuk kari ikan - campur sedikit air untuk dijadikan paste
  • 1/2 sudu makan asam jawa + 2 mangkuk air
  • 3 pelepah daun kari
  • 2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
  • 2 sudu teh halba campur
  • 7 biji kacang bendi
  • 2 biji tomato - dibelah 2
  • 1 cawan santan

Bahan tumbuk/ hiris halus:
  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar

Cara-caranya:
  • Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan halba campur hingga bangkit bau.
  • Masukkan paste kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa dan santan. Biarkan mendidih.
  • Masukkan ikan, garam dan sedikit perasa. Biarkan mendidih.
  • Masukkan kacang bendi dan tomato. Biarkan hingga kacang bendi empuk.
  • Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Comments