KARI IKAN TERMENUNG/ IKAN KEMBUNG (resepicikguani.blogspot)
Bahan-bahannya:
Bahan tumbuk/ hiris halus:
Cara-caranya:
Bahan-bahannya:
- 10 ekor ikan termenung
- 2 peket kecil serbuk kari ikan - campur sedikit air untuk dijadikan paste
- 1/2 sudu makan asam jawa + 2 mangkuk air
- 3 pelepah daun kari
- 2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
- 2 sudu teh halba campur
- 7 biji kacang bendi
- 2 biji tomato - dibelah 2
- 1 cawan santan
Bahan tumbuk/ hiris halus:
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan halba campur hingga bangkit bau.
- Masukkan paste kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan santan. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, garam dan sedikit perasa. Biarkan mendidih.
- Masukkan kacang bendi dan tomato. Biarkan hingga kacang bendi empuk.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment