RESEPI MEE GORENG LADA HITAM

MEE GORENG LADA HITAM

Bahan-bahannya:
  • 500 gm mee kuning - basuh dan toskan 
  • 500 gm udang saiz sederhana kecil - kupas kulit
  • 450 gm daging - potong kecil, rebus empuk
  • 1 ikat sawi - kerat ikut suka
  • 1 biji tomato - belah dua dan hiris nipis
  • 5 ulas bawang putih - parut/cincang halus
  • 1/2 inci halia muda - parut/cincang halus
  • 2 sb sos tiram
  • kicap pekat - banyak mana ikut suka, kalau suka mee hitam lebihkan
  • 1-2 sb lada hitam - kisar kasar
  • 1 sk serbuk knorr
  • secubit garam

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan lada hitam. Bila naik bau masukkan daging. Kacau, kemudian masukkan udang pula.
2. Bila udang sudah kemerahan, masukkan kicap pekat, sos tiram, serbuk knorr dan garam secukup rasa.
3. Bila sudah sebati, masukkan mee kuning, diikuti tomato dan sawi. Gaul kacau secara merata.
4. Bila sudah mesra bolehlah dihidangkan bersama lada jeruk.

Comments