MEE UDANG
Bahan-bahan:
Cara-cara:
Bahan-bahan:
- 1 kg mee kuning
- 500 gram udang saiz besar
- 4 sb lada kering kisar
- 4 biji bawang merah dikisar
- 3 ulas bawang putih dikisar
- 1 sb udang kering - rendam, tos dan kisar
- 1/2 inci halia kisar
- 2 sb sos tomato
- 1 sb sos cili
- 1 sb petis
- 2 biji keledek kuning/kentang - rebus dan lenyek lumat
- gula
- garam
- taugeh - celur, toskan
- sawi - celur, toskan
- 2 keping tauhu - goreng, dadu kecil
- 3 biji telur - rebus, potong 2
- bawang goreng
- daun bawang - hiris
- 3 batang cili merah - hiris
- 3 biji limau kasturi - potong 2
Cara-cara:
- Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
- Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
- Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
- Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
- Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
- Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang, bawang goreng, hirisan lada merah, potongan tauhu goreng dan telur rebus. Perahkan jus limau kasturi kalau suka.
- Makanlah dengan kuah yang banyak baru umph.)
Comments
Post a Comment