Sambal tumis:-
*7-8 ulas bwg merah
*4-5 ulas bwg putih
*15 tangkai cili kering
*sedikit halia
2 cwn santan pekat
1 keping gula melaka saiz kecil
2-3 btg serai
2 keping asam
3 sudu budu (x nak letak pun xpe)
Gula & garam secukup rasa
2helai daun limau purut
1-blend semua bhn btanda *..tumis hingga naik bau
2-masukkn sdkt air..santan..asam keping..budu..serai..daun limau..gula & garam secukup rasa...masak hgga pecah minyak.
*7-8 ulas bwg merah
*4-5 ulas bwg putih
*15 tangkai cili kering
*sedikit halia
2 cwn santan pekat
1 keping gula melaka saiz kecil
2-3 btg serai
2 keping asam
3 sudu budu (x nak letak pun xpe)
Gula & garam secukup rasa
2helai daun limau purut
1-blend semua bhn btanda *..tumis hingga naik bau
2-masukkn sdkt air..santan..asam keping..budu..serai..daun limau..gula & garam secukup rasa...masak hgga pecah minyak.
Sambal kelapa:-
7-8 ekor ikan sardin di rebus ambil isinya
1 biji kelapa parut
4-5 btg serai - di hiris halus
6-7 biji bwg merah
Sedikit halia
1 keping gula melaka kecik - di tumbuk
Garam + gula + serbuk lada hitam secukup rasa
1-goreng kelapa + serai sehingga garing- tumbuk halus
2-tumbuk isi ikan..bwg & halia
3-gaul semua bahan sehingga sebati
Sambal cili:-
Cili padi..cuka..garam..gula-blend
7-8 ekor ikan sardin di rebus ambil isinya
1 biji kelapa parut
4-5 btg serai - di hiris halus
6-7 biji bwg merah
Sedikit halia
1 keping gula melaka kecik - di tumbuk
Garam + gula + serbuk lada hitam secukup rasa
1-goreng kelapa + serai sehingga garing- tumbuk halus
2-tumbuk isi ikan..bwg & halia
3-gaul semua bahan sehingga sebati
Sambal cili:-
Cili padi..cuka..garam..gula-blend
Nasi:-
Masak nasi mcm biasa..saya guna setitis pewarna biru..3 btg serai..2 helai daun limau purut..secebis garam...
Masak nasi mcm biasa..saya guna setitis pewarna biru..3 btg serai..2 helai daun limau purut..secebis garam...
Ikan celup tepung:-
2 cawan tepung beras
2 sudu gandum
2 sudu air kapur
1 biji telur
Air secukupnya
2 cawan tepung beras
2 sudu gandum
2 sudu air kapur
1 biji telur
Air secukupnya
** bancuhan jgn terlalu pekat..jgn terlalu cair
Ok...selamat mencuba...saya halalkan resepi ni utk semua 😊😊😊😊😄
Ok...selamat mencuba...saya halalkan resepi ni utk semua 😊😊😊😊😄
Kredit Resepi Dan foto : :Zailawani Mohamad
Kredit foto : kitin mahinah via mahn
Comments
Post a Comment