RESEPI PAPRIK IKAN KEMBUNG

PAPRIK IKAN KEMBUNG

Bahan-bahan:
  • 10 ekor ikan kembong size kecil - dibersihkan, dikelar 3, digaul dengan garam dan perasa serta digoreng hingga garing, disusun diatas pinggan dan diketepikan
  • 4 biji bawang besar - dihiris halus
  • 4 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 3 keping hirisan halia - dihiris halus
  • 2 batang serai - dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 2 sudu makan pes cili maepranom
  • Sedikit air jika perlu - 3 sudu makan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis
  • Sedikit bahan perasa

Cara:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar hingga kekuningan dan layu.
2. Masukkan serai, halia, dan pes maepranom, kacau hingga sebati dan naik bau.
3. Masukkan sedikit air, garam, gula, perasa dan daun limau purut. Kacau hingga sebati.
4. Angkat dan tuangkan ke atas ikan kembong goreng yang telah tersedia didalam pinggan.
5. Hiaskan dengan daun kemangi, sedia untuk dihidang.

Comments