Resepi Sambal Pauh Mangga

 Sesekali kita wt sambal pauh mkn ngn nasi panas² blh bertambah 2 3 pinggn nasi 😂mkn plk ngn kuah singgey, ikan rebus goreng.,mmg nikmat la terasa.😋😋
Hrni terasa nk share toturial wt sambal pauh/mangga 😁 benda yg paling senang..mudah dan cepat...tung..tang...tung...tang dh siap....semudah belajar a.b.c 😅sape sini peminat sambal pauh 🙋
=====================================
-opkos la bhn utama pauh/mangga
-cili (trpulang citarasa nk pds ke x)
-ikan rebus/bakar
-secubit garam (jgn bnyk nnt termasin)
-batu lesung 😁 (kalau guna blende x jd)
👆Tu bhn²...xde sukatan...agak2 je..tp kalau cikmas lg suka lebihkan pauh dr ikan..bila mkn terasa masam² sikit 😋
Cara² tgk gambar ye 👇
******Nota kaki******
Lain org lain cara² & resepi nya...cara cikmas mcm ni je..dari dulu sampai skrg duk wt lagu ni je...
Credit : Mastura Razali
Bahan utama...pauh/mangga...ikan...cili...garam...ikan cikmas guna ikan selayang rebus..

Pauh/mangga ni kita cincang halus dulu...untuk memudahkan kerja masa menumbuk nnt

Sama jg ngn ikan..asingkan tulang..buang semua benda yg x di ingini 😅

First kita tumbuk garam ngn cili dlu....tumbuk smpai agak lumat.
Pastu masukkan pauh/mangga..tumbuk sebati


Hasil pauh/mangga lepas di tumbuk.pauh/mangga ni x perlu hancur lumat sgt..

Masukkan ikan...tumbuk sebati semua bahan

Lepas masukkan ikan jd gini...siap ler sambal pauh kita...blh la hidangkan dlm pinggan.mkn ngn nasi panas².... Mudah kan resepi sambal pauh cikmas...


Comments