Resepi Sambal Pauh Mangga

 Sesekali kita wt sambal pauh mkn ngn nasi panasยฒ blh bertambah 2 3 pinggn nasi ๐Ÿ˜‚mkn plk ngn kuah singgey, ikan rebus goreng.,mmg nikmat la terasa.๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹
Hrni terasa nk share toturial wt sambal pauh/mangga ๐Ÿ˜ benda yg paling senang..mudah dan cepat...tung..tang...tung...tang dh siap....semudah belajar a.b.c ๐Ÿ˜…sape sini peminat sambal pauh ๐Ÿ™‹
=====================================
-opkos la bhn utama pauh/mangga
-cili (trpulang citarasa nk pds ke x)
-ikan rebus/bakar
-secubit garam (jgn bnyk nnt termasin)
-batu lesung ๐Ÿ˜ (kalau guna blende x jd)
๐Ÿ‘†Tu bhnยฒ...xde sukatan...agak2 je..tp kalau cikmas lg suka lebihkan pauh dr ikan..bila mkn terasa masamยฒ sikit ๐Ÿ˜‹
Caraยฒ tgk gambar ye ๐Ÿ‘‡
******Nota kaki******
Lain org lain caraยฒ & resepi nya...cara cikmas mcm ni je..dari dulu sampai skrg duk wt lagu ni je...
Credit : Mastura Razali
Bahan utama...pauh/mangga...ikan...cili...garam...ikan cikmas guna ikan selayang rebus..

Pauh/mangga ni kita cincang halus dulu...untuk memudahkan kerja masa menumbuk nnt

Sama jg ngn ikan..asingkan tulang..buang semua benda yg x di ingini ๐Ÿ˜…

First kita tumbuk garam ngn cili dlu....tumbuk smpai agak lumat.
Pastu masukkan pauh/mangga..tumbuk sebati


Hasil pauh/mangga lepas di tumbuk.pauh/mangga ni x perlu hancur lumat sgt..

Masukkan ikan...tumbuk sebati semua bahan

Lepas masukkan ikan jd gini...siap ler sambal pauh kita...blh la hidangkan dlm pinggan.mkn ngn nasi panasยฒ.... Mudah kan resepi sambal pauh cikmas...


Comments