Sesekali kita wt sambal pauh mkn ngn nasi panasยฒ blh bertambah 2 3 pinggn nasi ๐mkn plk ngn kuah singgey, ikan rebus goreng.,mmg nikmat la terasa.๐๐
Hrni terasa nk share toturial wt sambal pauh/mangga ๐ benda yg paling senang..mudah dan cepat...tung..tang...tung...tang dh siap....semudah belajar a.b.c ๐
sape sini peminat sambal pauh ๐
=====================================
-opkos la bhn utama pauh/mangga
-cili (trpulang citarasa nk pds ke x)
-ikan rebus/bakar
-secubit garam (jgn bnyk nnt termasin)
-batu lesung ๐ (kalau guna blende x jd)
๐Tu bhnยฒ...xde sukatan...agak2 je..tp kalau cikmas lg suka lebihkan pauh dr ikan..bila mkn terasa masamยฒ sikit ๐
Caraยฒ tgk gambar ye ๐
******Nota kaki******
Lain org lain caraยฒ & resepi nya...cara cikmas mcm ni je..dari dulu sampai skrg duk wt lagu ni je...
Credit : Mastura Razali
 |
Bahan utama...pauh/mangga...ikan...cili...garam...ikan cikmas guna ikan selayang rebus.. |
 |
Pauh/mangga ni kita cincang halus dulu...untuk memudahkan kerja masa menumbuk nnt |
 |
Sama jg ngn ikan..asingkan tulang..buang semua benda yg x di ingini ๐
|
 |
First kita tumbuk garam ngn cili dlu....tumbuk smpai agak lumat.
|
 |
Pastu masukkan pauh/mangga..tumbuk sebati
|
 |
Hasil pauh/mangga lepas di tumbuk.pauh/mangga ni x perlu hancur lumat sgt..
|
 |
Masukkan ikan...tumbuk sebati semua bahan
|
 |
Lepas masukkan ikan jd gini...siap ler sambal pauh kita...blh la hidangkan dlm pinggan.mkn ngn nasi panasยฒ.... Mudah kan resepi sambal pauh cikmas...
|
Comments
Post a Comment