RESEPI SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG

SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG (oleh : Che' Nom)

Masa:
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 25 minit Jumlah Hidangan : 4 orang

Bahan-Bahan:
  • 4 ekor ikan kembung
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 batang serai, dititik
  • daun kesum
  • 1 inci lengkuas, hiris nipis
  • garam dan gula secukup rasa
  • Bahan kisar halus:
  • 3 biji cili merah
  • 3-4 biji cili padi
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • secubit belacan
Cara Penyediaan:
  1. Rebus air bersama bahan kisar sehingga mendidih. Biarkan mendidih seketika.
  2. Masukkan serai, lengkuas, asam gelugor, ikan kembung dan daun kesum.
  3. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Jangan kacau kerana ikan mudah hancur. Apabila ikan sudah masak, angkat dan hidang bersama nasi panas.

Comments