SIZZLING MEE
Bahan-bahan:-
Cara-cara:-
1. Panaskan minyak masukkan cili kering, halia dan bawang putih biarkan sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam biarkan beberapa minit dan masukkan lada hitam biarkan sebati.
3. Masukkan kicap pekat, sos tiram biarkan sebati selepas itu masukkan cendawan.
4. Masukkan air dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air, garam secukup rasa dan biarkan mendidih,kemudian tutup api.
5. Panaskan hot plate,masukkan yee mee, masukkan dahulu sedikit kuah tadi.
6. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam masakan tadi biarkan sehingga masak.
7. Siramkan lebihan kuah, ke atas mee dan sawi yang telah dicelur.
Bahan-bahan:-
- 2 gulung yee mee
- Daging ayam (dipotong kecil-kecil)
- 4 biji cendawan kering (direndam hingga kembang)
- 5 tangkai cili kering (dipotong-potong 1 inci)
- 3 inci halia (diketuk)
- 5 ulas bawang putih (dicincang)
- 5 batang Sawi(dipotong dan dicelur)
- 4 sb Kicap pekat - aku main tuang je..x kire bape sudu
- 4 sb Sos tiram - ni pun same
- 3 cawan air - klu nk kuah byk letak la lebih
- 2 bj Telur
- 1 sb tepung jagung
- Serbuk Lada Hitam
- Minyak secukupnya untuk menumis
- Garam secukup rasa
Cara-cara:-
1. Panaskan minyak masukkan cili kering, halia dan bawang putih biarkan sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam biarkan beberapa minit dan masukkan lada hitam biarkan sebati.
3. Masukkan kicap pekat, sos tiram biarkan sebati selepas itu masukkan cendawan.
4. Masukkan air dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air, garam secukup rasa dan biarkan mendidih,kemudian tutup api.
5. Panaskan hot plate,masukkan yee mee, masukkan dahulu sedikit kuah tadi.
6. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam masakan tadi biarkan sehingga masak.
7. Siramkan lebihan kuah, ke atas mee dan sawi yang telah dicelur.
Comments
Post a Comment