SUP AYAM
Bahan-bahan:
Bahan tumis:
Cara:
- Potong ayam kepada bahagian yang kecil-kecil . Semua bawang , halia di kupas kulit dan dimayang halus . Ketumbar serta lada hitam ditumbuh halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , daun sup diracih halus.
-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan yang ditumbuk , semua rempah serta semua bawang tadi . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk .Biarkan kuah hampir mendidih dan boleh la dimasuk semua ayam dan ubi kentang.
-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga ayam masak serta ubi kentang menjadi empuk .Akhir sekali sebelum tutp api dapur tabur la daun bawang dan bawang goreng ( jika ada )
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (sederhana besar)
- 8 biji kentang
- 1 pokok daun sup
- Garam secukup rasa
- Air mencukupi untuk kuah sup
Bahan tumis:
- 4 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm kayu manis ( 1 ketul )
- 2 biji bunga lawang
- 3 biji bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 sudu kecil ketumbar
- 1 sudu kecil lada hitam
Cara:
- Potong ayam kepada bahagian yang kecil-kecil . Semua bawang , halia di kupas kulit dan dimayang halus . Ketumbar serta lada hitam ditumbuh halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , daun sup diracih halus.
-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan yang ditumbuk , semua rempah serta semua bawang tadi . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk .Biarkan kuah hampir mendidih dan boleh la dimasuk semua ayam dan ubi kentang.
-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga ayam masak serta ubi kentang menjadi empuk .Akhir sekali sebelum tutp api dapur tabur la daun bawang dan bawang goreng ( jika ada )
Comments
Post a Comment