RESEPI SUP AYAM

SUP AYAM

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam (sederhana besar)
  • 8 biji kentang
  • 1 pokok daun sup
  • Garam secukup rasa
  • Air mencukupi untuk kuah sup


Bahan tumis:

  • 4 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm kayu manis ( 1 ketul )
  • 2 biji bunga lawang
  • 3 biji bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 sudu kecil lada hitam


Cara:

- Potong ayam kepada bahagian yang kecil-kecil . Semua bawang , halia di kupas kulit dan dimayang halus . Ketumbar serta lada hitam ditumbuh halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , daun sup diracih halus.

-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan yang ditumbuk , semua rempah serta semua bawang tadi . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk .Biarkan kuah hampir mendidih dan boleh la dimasuk semua ayam dan ubi kentang.

-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga ayam masak serta ubi kentang menjadi empuk .Akhir sekali sebelum tutp api dapur tabur la daun bawang dan bawang goreng ( jika ada )

Comments