RESEPI SUP DAGING ALA THAI


RESEPI SUP DAGING ALA THAI

BAHAN-BAHAN: 

  • 1 kilo daging bercampur tulang lembu 
  • 6 biji kentang 
  • 3 biji tomato 
  • Jus perahan limau nipis secukupnya 
  • 1 pokok daun sup 
  • Garam secukup rasa 
  • Air secukupnya 

*Air kena banyak sebab nak kena rebus tulang ni sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum jika tidak perlulah ditambah air dan terus rebus tulang lagi.

BAHAN-BAHAN TUMIS : 
  • 3 sudu besar rempah sup 
  • 2 biji bawang merah 
  • 1 biji bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia 
  • 1 inci lengkuas 
  • 2 batang serai dititik 
  • 5 biji cili api-boleh tambah 

CARA MEMASAK : - 
  • Semua bawang , halia , lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , tomato juga dipotong 4 . 
  • Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan remaph sup . 
  • Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . 
  • Masukkan serai , cili api dan semua tulang/daging , biarkan sampai mendidih . 
  • Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus limau nipis. 
  • Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la dimasukkan semua ubi kentang . 
  • Biarkan ubi kentang empuk dan baru la dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.

Comments