RESEPI SUP DAGING ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
*Air kena banyak sebab nak kena rebus tulang ni sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum jika tidak perlulah ditambah air dan terus rebus tulang lagi.
BAHAN-BAHAN TUMIS :
CARA MEMASAK : -
BAHAN-BAHAN:
- 1 kilo daging bercampur tulang lembu
- 6 biji kentang
- 3 biji tomato
- Jus perahan limau nipis secukupnya
- 1 pokok daun sup
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
*Air kena banyak sebab nak kena rebus tulang ni sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum jika tidak perlulah ditambah air dan terus rebus tulang lagi.
BAHAN-BAHAN TUMIS :
- 3 sudu besar rempah sup
- 2 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai dititik
- 5 biji cili api-boleh tambah
CARA MEMASAK : -
- Semua bawang , halia , lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , tomato juga dipotong 4 .
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan remaph sup .
- Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk .
- Masukkan serai , cili api dan semua tulang/daging , biarkan sampai mendidih .
- Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus limau nipis.
- Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la dimasukkan semua ubi kentang .
- Biarkan ubi kentang empuk dan baru la dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
Comments
Post a Comment