Sup Telur Dan Kentang
Bahan-bahan
Cara-cara
Bahan-bahan
- 3 biji kentang, kupas, dan potong 8 setiap biji, rendam
- 30 gram fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut, toskan
- 1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
- 4 - 5 biji telur
- 1 liter stok ayam @ 1 kiub pati ayam "Maggi" - sya guna kiub jer
- Air secukupnya
- 5 biji bawang merah, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- Serbuk lada hitam secukupnya
- Garam secukup rasa
- Hirisan daun sup untuk hiasan
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
- Bawang goreng, untuk hiasan
Cara-cara
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan kentang (toskan) dan kacau rata. Masak sekejap, kemudian tuang stok ayam. Tambah sedikit lagi air jika perlu. Bila mendidih, perlahankan api.
2. Bila kentang 1/2 empuk. Pecahkan telur, satu persatu tapi pastikan, ianya tidak bertindih antara satu sama lain. Kecil kan api dan masak hingga telur mengeras. Kacau perlahan2. Tambag fucuk (toskan) dan jika perlu tuang sedikit air.
3. Masukkan soo hoon, tambah garam secukup rasa dan juga serbuk lada hitam. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin.
Comments
Post a Comment