RESEPI SUP TULANG


SUP TULANG

Bahan-bahan:
  • 1 kg tulang 
  • 500 grm daging cincang - pilih yg banyak daging
  • 1 pokok daun sup & daun bawang 
  • 5 batang celery 
  • Garam secukup rasa 
  • Air mencukupi sehingga menutupi tulang dalam periuk 

  • *Air kena cukup sebab nak masak sampai dagingnya kat tulang jadi empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum kalau daging masih liat air perlu ditambah dan terus masak tulang lembu ni

Bahan tumis:

  • 1 batang kayu manis - anggaran 2 inci panjang 
  • 6 biji bunga cengkih 
  • 2 biji bunga lawang 
  • 4 biji buah pelaga 
  • 6 biji bawang merah - dikisar 
  • 1 biji bawang besar - dikisar 
  • 4 ulas bawang putih - dikisar 
  • 2 inci halia - dikisar 
  • 1 sudu besar ketumbar* 
  • 1 sudu besar jintan putih* 
  • 2 sudu besar lada hitam* 
  • Semua bahan-bahan bertanda * ni digoreng tanpa minyak dalam kuali sehingga terbit bau wangi kemudian dikisar halus . 

Cara:

Semua bawang , halia dikupas kulit dan dikisar lumat . Biji ketumbar , lada hitam serta jintan putih digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan ditumbuh/kisar halus . -Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bahan kisar dan kacau dan biarkan sampai bahan menjadi wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan rempah tumisan . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan tulang tadi dan kacau dan biarkan sampai kuah mendidih . -Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la di masukkan semua batang celery yang dipotong kecil . Biarkan daging pada tulang empuk baru la ditabur daun sup/bawang yang sudah di potong halus ke dalam sup dan boleh ditutup api dapur

Comments