SUP TULANG
Bahan-bahan:
Bahan tumis:
Cara:
Semua bawang , halia dikupas kulit dan dikisar lumat . Biji ketumbar , lada hitam serta jintan putih digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan ditumbuh/kisar halus . -Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bahan kisar dan kacau dan biarkan sampai bahan menjadi wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan rempah tumisan . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan tulang tadi dan kacau dan biarkan sampai kuah mendidih . -Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la di masukkan semua batang celery yang dipotong kecil . Biarkan daging pada tulang empuk baru la ditabur daun sup/bawang yang sudah di potong halus ke dalam sup dan boleh ditutup api dapur
Bahan-bahan:
- 1 kg tulang
- 500 grm daging cincang - pilih yg banyak daging
- 1 pokok daun sup & daun bawang
- 5 batang celery
- Garam secukup rasa
- Air mencukupi sehingga menutupi tulang dalam periuk
- *Air kena cukup sebab nak masak sampai dagingnya kat tulang jadi empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum kalau daging masih liat air perlu ditambah dan terus masak tulang lembu ni
Bahan tumis:
- 1 batang kayu manis - anggaran 2 inci panjang
- 6 biji bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 6 biji bawang merah - dikisar
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 4 ulas bawang putih - dikisar
- 2 inci halia - dikisar
- 1 sudu besar ketumbar*
- 1 sudu besar jintan putih*
- 2 sudu besar lada hitam*
- Semua bahan-bahan bertanda * ni digoreng tanpa minyak dalam kuali sehingga terbit bau wangi kemudian dikisar halus .
Cara:
Semua bawang , halia dikupas kulit dan dikisar lumat . Biji ketumbar , lada hitam serta jintan putih digoreng tanpa minyak sehingga wangi dan ditumbuh/kisar halus . -Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bahan kisar dan kacau dan biarkan sampai bahan menjadi wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan rempah tumisan . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan tulang tadi dan kacau dan biarkan sampai kuah mendidih . -Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la di masukkan semua batang celery yang dipotong kecil . Biarkan daging pada tulang empuk baru la ditabur daun sup/bawang yang sudah di potong halus ke dalam sup dan boleh ditutup api dapur
Comments
Post a Comment