Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor ayam - dipotong2
- 15 biji bawang merah
- 1 labu bawang putih
- 2 cm halia
- 10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri
- 10 batang serai
- 2 cm kunyit hidup
- 1 sudu kecil garam
- 2 cawan teh gula pasir (resepi ni memang menggunakan banyak gula bertujuan supaya ayam tu cantik berkilat masa dipanggang dan rasanya seimbang manisnya sebab dah bercampur dengan rasa pedas dan rempah2 dalamnya...memang seakan2 rasa sate)
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 5 sudu besar madu
- Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu.
- Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
- Tuang madu dan sebatikan lagi.
- Perap dahulu sebelum dibakar. ( perap 24 jam untuk dapatkan rasa ayam bakar ala sate yang lebih best )
- Panaskan oven dan bakar ayam selama 1 jam dengan suhu 180c. guna api atas bawah untuk mendapatkan ayam bakar yang cantik garingnya dan sentiasa terbalikkan ayam tu...
Comments
Post a Comment