RESEPI AYAM BAKAR BEREMPAH

AYAM BAKAR BEREMPAH

Bahan

  • 1/2 ekor ayam 
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar ]
  • 3 ulas bawang putih ] kisar halus
  • 2 inci halia ]
  • garam secukup rasa

Cara Membuat

1. Bersihkan ayam dan basuh. Tuskan sehingga kering.

2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.

3. Perapkan selama 2 jam atau lebih.

4. Gunakan pemanggang ajaib atau kuali non-stik bakar ayam selama 30 minit sambil balikkan sekali sekala.

5. Hidangkan dengan sos lada hitam atau sos cili.

#Tips
Boleh bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 30 minit. Susunkan ayam atas jaring untuk dapatkan garing kedua-dua belah bahagian [tidak perlu pusingkan ayam].

Comments