Bahan-Bahan
Bahan Kisar
Cara Membuatnya:
1. Campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @ madu. Sapu pada keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais
2. bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tengok-tengok api, jangan kering sangat. Biar isi ayam tu lembab-lembab sikit. Boleh juga bakar guna kuali ajaib, pandai-pandai adjust api.
- 1 ekor ayam
- Garam dan gula @ madu secukupnya
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos cili
- Sedikit kicap
Bahan Kisar
- 1 batang serai
- 4 ulas bwg putih
- 5 ulas bawang kecil
- 10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
- Sedikit minyak (saya guna olive oil)
- (semua bahan ni kisar atau tumbuk)
Cara Membuatnya:
1. Campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @ madu. Sapu pada keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais
2. bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tengok-tengok api, jangan kering sangat. Biar isi ayam tu lembab-lembab sikit. Boleh juga bakar guna kuali ajaib, pandai-pandai adjust api.
Comments
Post a Comment