RESEPI AYAM BAKAR CILI PADI


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam
  • Garam dan gula @ madu secukupnya
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit kicap

Bahan Kisar

  • 1 batang serai
  • 4 ulas bwg putih
  • 5 ulas bawang kecil
  • 10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
  • Sedikit minyak (saya guna olive oil)
  • (semua bahan ni kisar atau tumbuk)

Cara Membuatnya:


1. Campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @ madu. Sapu pada keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais

2. bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tengok-tengok api, jangan kering sangat. Biar isi ayam tu lembab-lembab sikit. Boleh juga bakar guna kuali ajaib, pandai-pandai adjust api.

Comments