DAGING MASAK HITAM ini resipi dari jiran saya. Tak pernah saya makan daging masak hitam sedap sangat.
Sampaikan suami suruh saya mintak resipi dengan akak belakang rumah saya ni.
Lalu, saya meminta resipi ini dekat jiran saya. Alhamdulillah tak kedekut ilmu masakan.
Jadi saya cuba buat!
Memang terbaik dan sedap!
Ibu - ibu yang bekerja pon boleh buat masakkan ini. π
Resipi seperti berikut ππ
RESIPI DAGING MASAK HITAM MENGIGAU- NGIGAUπ
==========================
Bahan menumis A
......................................
πKulit kayu manis (1-2 batang)
πBuah Pelaga ( 1-4 biji)
πBunga Lawang (1-3 biji)
πSerai ( 2 batang diketuk)
πDaun Kari ( ikut suka)
Bahan Menumis ( BLENDER)
β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦................
πBawang Putih ( 4 ulas)
πBawang Besar ( 2 ulas)
πHalia ( sebesar ibu jari)
πSerai ( 2 batang)
Blender bahan - bahan di atas sampai lumat kemudian tumis dengan bahan bahan A sampai naik bau wangi.
Seterusnya BLENDER sekali lagi bahan- bahan berikut:
πCili Kering( agak-agak ya, kalau nak pedas boleh letak banyak)
πBawang Besar ( 2 ulas lagi. Masak hitam ini lagi bawang besar banyak lagi sedap)
πPerencah Kari Daging ( jenama apa pon tak apa. Saya letak setengah je )
Bila bahan yang ditumis tadi dah kering sedikit masukkan bahan bahan yang baru diblender tadi.
Masak sampai pecah minyak.
Sambil- sambil tu rebus daging.Air daging jangan dibuang ya.
Dah pecah minyak masukkan
πair daging
πdaging
πkicap kipas udang atau kicap mudim.
Last sekali masukkan
πgaram
πgula
πajinamoto
πperencah masakan
mengikut citarasa anda.
Perlahankan api biar masak sampai agak kering sedikit tutup api dan hidangkan π
SELAMAT MENCUBA ππ
Credit : Najwatul Farhana Md Fazli
#mahn
Sampaikan suami suruh saya mintak resipi dengan akak belakang rumah saya ni.
Lalu, saya meminta resipi ini dekat jiran saya. Alhamdulillah tak kedekut ilmu masakan.
Jadi saya cuba buat!
Memang terbaik dan sedap!
Ibu - ibu yang bekerja pon boleh buat masakkan ini. π
Resipi seperti berikut ππ
RESIPI DAGING MASAK HITAM MENGIGAU- NGIGAUπ
==========================
Bahan menumis A
..........................
πKulit kayu manis (1-2 batang)
πBuah Pelaga ( 1-4 biji)
πBunga Lawang (1-3 biji)
πSerai ( 2 batang diketuk)
πDaun Kari ( ikut suka)
Bahan Menumis ( BLENDER)
β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦β¦.............
πBawang Putih ( 4 ulas)
πBawang Besar ( 2 ulas)
πHalia ( sebesar ibu jari)
πSerai ( 2 batang)
Blender bahan - bahan di atas sampai lumat kemudian tumis dengan bahan bahan A sampai naik bau wangi.
Seterusnya BLENDER sekali lagi bahan- bahan berikut:
πCili Kering( agak-agak ya, kalau nak pedas boleh letak banyak)
πBawang Besar ( 2 ulas lagi. Masak hitam ini lagi bawang besar banyak lagi sedap)
πPerencah Kari Daging ( jenama apa pon tak apa. Saya letak setengah je )
Bila bahan yang ditumis tadi dah kering sedikit masukkan bahan bahan yang baru diblender tadi.
Masak sampai pecah minyak.
Sambil- sambil tu rebus daging.Air daging jangan dibuang ya.
Dah pecah minyak masukkan
πair daging
πdaging
πkicap kipas udang atau kicap mudim.
Last sekali masukkan
πgaram
πgula
πajinamoto
πperencah masakan
mengikut citarasa anda.
Perlahankan api biar masak sampai agak kering sedikit tutup api dan hidangkan π
SELAMAT MENCUBA ππ
Credit : Najwatul Farhana Md Fazli
#mahn
Comments
Post a Comment