RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI.

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI..

BAHAN - BAHAN

Daging salai 

1 keping asam keping

Garam

Serbuk perasa - saya tambah

1 helai daun kunyit

2 kotak santan kotak

Bahan tumbuk:

2 inci kunyit hidup

6 tangkai cili padi kampung

2 batang serai diketuk

Cara cara:

Daging salai dihiris nipis dan basuh bagi membuang kesan arang dan habuk semasa proses menyalai. Masukkan dalam periuk bersama air dan direbus sehingga daging empuk. 

Masukkan bahan tumbuk dan rebus bersama daging supaya bahan tumbuk mesra bersama daging. Masukkan daun kunyit.

Masukkan santan. Kacau rata. Akhir sekali, masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa. 

Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Kuah masak lemak lebih sedap jika dibuat sedikit pekat. 

Nota:

Boleh dimasukkan belimbing buluh tapi tak ada stock, jadi masukkan asam keping sahaja.

sumber:azie kitchen

Comments