DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI..
BAHAN - BAHAN
Daging salai
1 keping asam keping
Garam
Serbuk perasa - saya tambah
1 helai daun kunyit
2 kotak santan kotak
Bahan tumbuk:
2 inci kunyit hidup
6 tangkai cili padi kampung
2 batang serai diketuk
Cara cara:
Daging salai dihiris nipis dan basuh bagi membuang kesan arang dan habuk semasa proses menyalai. Masukkan dalam periuk bersama air dan direbus sehingga daging empuk.
Masukkan bahan tumbuk dan rebus bersama daging supaya bahan tumbuk mesra bersama daging. Masukkan daun kunyit.
Masukkan santan. Kacau rata. Akhir sekali, masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Kuah masak lemak lebih sedap jika dibuat sedikit pekat.
Nota:
Boleh dimasukkan belimbing buluh tapi tak ada stock, jadi masukkan asam keping sahaja.
sumber:azie kitchen
BAHAN - BAHAN
Daging salai
1 keping asam keping
Garam
Serbuk perasa - saya tambah
1 helai daun kunyit
2 kotak santan kotak
Bahan tumbuk:
2 inci kunyit hidup
6 tangkai cili padi kampung
2 batang serai diketuk
Cara cara:
Daging salai dihiris nipis dan basuh bagi membuang kesan arang dan habuk semasa proses menyalai. Masukkan dalam periuk bersama air dan direbus sehingga daging empuk.
Masukkan bahan tumbuk dan rebus bersama daging supaya bahan tumbuk mesra bersama daging. Masukkan daun kunyit.
Masukkan santan. Kacau rata. Akhir sekali, masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Kuah masak lemak lebih sedap jika dibuat sedikit pekat.
Nota:
Boleh dimasukkan belimbing buluh tapi tak ada stock, jadi masukkan asam keping sahaja.
sumber:azie kitchen
Comments
Post a Comment