RESEPI GULAI KAWAH(DAGING)
Bahan-Bahan:
1/2 kg daging lembu hiris nipis@ mgkut ksesuaian
1paket kerisik (40g)
1 paket kecil kari daging
1/2 labu bawang merah (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3cm halia (kisar)
1cm lengkuas (kisar)
2 batang serai (ketuk)
3-4 sb cili giling
3 helai daun limau purut (carik-carik) option xletak pun xpe
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
3sb gula merah
2-3 keping asam keping
minyak
garam
Air
Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik, bahan kisar,serai ketuk sehingga wangi dan garing
Satukan cili giling dan rempah kari, jadikan pes.
Masukkan pes (cili giling+rempah kari) tumis hingga pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau rata.Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
Bila daging agak empuk, masukkan santan, kerisek, garam, gula merah, daun limau purut dan asam keping
Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk.Kacau sekali sekala (untuk mengelak hangit)
Biarkan sampai pekat dan ttup api.
siap.Sedap dimakan dengan nasi atau roti
Bahan-Bahan:
1/2 kg daging lembu hiris nipis@ mgkut ksesuaian
1paket kerisik (40g)
1 paket kecil kari daging
1/2 labu bawang merah (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3cm halia (kisar)
1cm lengkuas (kisar)
2 batang serai (ketuk)
3-4 sb cili giling
3 helai daun limau purut (carik-carik) option xletak pun xpe
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
3sb gula merah
2-3 keping asam keping
minyak
garam
Air
Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik, bahan kisar,serai ketuk sehingga wangi dan garing
Satukan cili giling dan rempah kari, jadikan pes.
Masukkan pes (cili giling+rempah kari) tumis hingga pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau rata.Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
Bila daging agak empuk, masukkan santan, kerisek, garam, gula merah, daun limau purut dan asam keping
Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk.Kacau sekali sekala (untuk mengelak hangit)
Biarkan sampai pekat dan ttup api.
siap.Sedap dimakan dengan nasi atau roti
Comments
Post a Comment