Resepi Gulai Nenas Ikan Talang Tumis Darat
Bahan :
Ikan talang masin bahagian kepala,tulang dan isi.
-rendam sekejap untuk kurangkan masin
1/2 biji nenas - dipotong kiub
300ml santan
2 bungkus kecil rempah kari daging / udang
1-2 cawan air
Bahan tumis darat:
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1/2 sudu biji sawi
8-10 helai daun kari
4 sudu besar minyak
Cara :
Dalam periuk,masukkan tulang ikan talang dan kepala bersama serbuk rempah kari dan air secukupnya.Rebus seketika supaya rempah masak dan sehingga tulang dan kepala ikan lembut.
Masukkan nenas dan isi ikan talang.Masak sehingga mendidih
Masukkan santan dan kacau rata.Masak lagi hingga mendidih dan kuah menjadi mesra.Rasakan garam.Hati2 kerana ikan masin itu ade garamnya sendiri
Tumis bahan tumis darat didalam kuali yang berasingan bersama sedikit minyak.Tumis sehingga garing dan wangi.
Tuang bahan tumisan kedalam periuk kari tadi.Minyak tumis jangan di masukkan semua
Kacau rata dan tutup periuk rapat supaya bau tumis meresap kedalam kuah.
Bahan :
Ikan talang masin bahagian kepala,tulang dan isi.
-rendam sekejap untuk kurangkan masin
1/2 biji nenas - dipotong kiub
300ml santan
2 bungkus kecil rempah kari daging / udang
1-2 cawan air
Bahan tumis darat:
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1/2 sudu biji sawi
8-10 helai daun kari
4 sudu besar minyak
Cara :
Dalam periuk,masukkan tulang ikan talang dan kepala bersama serbuk rempah kari dan air secukupnya.Rebus seketika supaya rempah masak dan sehingga tulang dan kepala ikan lembut.
Masukkan nenas dan isi ikan talang.Masak sehingga mendidih
Masukkan santan dan kacau rata.Masak lagi hingga mendidih dan kuah menjadi mesra.Rasakan garam.Hati2 kerana ikan masin itu ade garamnya sendiri
Tumis bahan tumis darat didalam kuali yang berasingan bersama sedikit minyak.Tumis sehingga garing dan wangi.
Tuang bahan tumisan kedalam periuk kari tadi.Minyak tumis jangan di masukkan semua
Kacau rata dan tutup periuk rapat supaya bau tumis meresap kedalam kuah.
Comments
Post a Comment