Resepi kerutub daging...
resepi ni sedikit renyah nak buat tapi sedap wehhh... cuba laa konpem menambah ni! dah cukup satu lauk ni je ... xpayah lauk lain dah..
Bahan:
1 kg daging(nk lembut guna batang pinang)
2 biji kentang-belah
11/2 pkt rempah kerutub adabi +
1 sudu mkn rempah kurma
1/2 kotak santan(kotak kecik-100ml)
3 sudu mkn bawang goreng
4 sudu mkn cili kisar
2 sudu mkn gula merah
3 sudu mkn kicap
*1 biji bwng besar
*4 ulas bwng putih
*1 inci halia
*sedikit belacan
Kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
Garam n perasa
2 kpng asam keping
Cili padi/cili besar-belah
1 biji Bawang besar-belah 4
Cara:
Gaulkan daging dgn rempah yg dh d bncuh dgn sedikit air
Mesin bhn bertanda *
Dlm kuali..tumis rempah 3 sekawan
Tumis bhn blend hingga naik bau..
Masukkan cili kisar..tumis hingga agak garing
Masukkan garam,gula,merah n perasa
Masukkan daging yg dh d gaul dgn rempah td..
Biarkan rempah agak masak dan kemudian masukkan air dlm 3 cawan..masukkan kentang
Masukkan asam keping
Masukkan bawang goreng dan kicap
Bila daging n kentang dh empuk..masukkan santan dan biarkan hingga daging agak pekat.
Akhir sekali masukkan cilipadi n bawang belah.
Siap!!!
*klu daging blm cukup empuk blh tambahkn air lg ya...
Selamat mencuba!
kredit: mazliza ahmad via resepi ringkas
resepi ni sedikit renyah nak buat tapi sedap wehhh... cuba laa konpem menambah ni! dah cukup satu lauk ni je ... xpayah lauk lain dah..
Bahan:
1 kg daging(nk lembut guna batang pinang)
2 biji kentang-belah
11/2 pkt rempah kerutub adabi +
1 sudu mkn rempah kurma
1/2 kotak santan(kotak kecik-100ml)
3 sudu mkn bawang goreng
4 sudu mkn cili kisar
2 sudu mkn gula merah
3 sudu mkn kicap
*1 biji bwng besar
*4 ulas bwng putih
*1 inci halia
*sedikit belacan
Kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
Garam n perasa
2 kpng asam keping
Cili padi/cili besar-belah
1 biji Bawang besar-belah 4
Cara:
Gaulkan daging dgn rempah yg dh d bncuh dgn sedikit air
Mesin bhn bertanda *
Dlm kuali..tumis rempah 3 sekawan
Tumis bhn blend hingga naik bau..
Masukkan cili kisar..tumis hingga agak garing
Masukkan garam,gula,merah n perasa
Masukkan daging yg dh d gaul dgn rempah td..
Biarkan rempah agak masak dan kemudian masukkan air dlm 3 cawan..masukkan kentang
Masukkan asam keping
Masukkan bawang goreng dan kicap
Bila daging n kentang dh empuk..masukkan santan dan biarkan hingga daging agak pekat.
Akhir sekali masukkan cilipadi n bawang belah.
Siap!!!
*klu daging blm cukup empuk blh tambahkn air lg ya...
Selamat mencuba!
kredit: mazliza ahmad via resepi ringkas
Comments
Post a Comment