Resepi Laksam
Bahan untuk laksam:-
6 cawan tepung beras (sy guna cap 3 gajah)
1 cawan tepung gandum
5 cawan air panas mendidih
5 cawan air masak biasa ( campur)
Campurkan semua sekali kat atas.
Panaskan pengukus dah mendidih baru kukus bahan campuran kat atas.
Kukus lebih kurang 7,8 minit dah gelembung tandanya laksam dah masak.
Untuk kuah
Bahan A
10 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih
2 batang serai
1 inci halia
Sedikit lada hitam
Blender semua kat atas ketepikan
Bahan B
1 kilo ikan sardin/selayang
Rebus ikan pastu asingkan isi dgn tulang
Blender isi ikan ketepikan.
Bahan C
Blender kelapa parut sebiji
Masukkan semua sekali bahan A, B Dan C dalam periuk masak hingga mendidih.
Masukkan garam sesuaikan dengan citarasa anda.
Sambal.
15 biji cili api
3 biji cili merah
Sedikit belacan dibakar
garam dan gula
blender semua.
Ulam.
Kubis
Kacang panjang
timun
Togue
Selamat mencuba..
Bahan untuk laksam:-
6 cawan tepung beras (sy guna cap 3 gajah)
1 cawan tepung gandum
5 cawan air panas mendidih
5 cawan air masak biasa ( campur)
Campurkan semua sekali kat atas.
Panaskan pengukus dah mendidih baru kukus bahan campuran kat atas.
Kukus lebih kurang 7,8 minit dah gelembung tandanya laksam dah masak.
Untuk kuah
Bahan A
10 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih
2 batang serai
1 inci halia
Sedikit lada hitam
Blender semua kat atas ketepikan
Bahan B
1 kilo ikan sardin/selayang
Rebus ikan pastu asingkan isi dgn tulang
Blender isi ikan ketepikan.
Bahan C
Blender kelapa parut sebiji
Masukkan semua sekali bahan A, B Dan C dalam periuk masak hingga mendidih.
Masukkan garam sesuaikan dengan citarasa anda.
Sambal.
15 biji cili api
3 biji cili merah
Sedikit belacan dibakar
garam dan gula
blender semua.
Ulam.
Kubis
Kacang panjang
timun
Togue
Selamat mencuba..
Comments
Post a Comment