RESEPI LAKSAM

Resepi Laksam

Bahan untuk laksam:-

6 cawan tepung beras (sy guna cap 3 gajah) 
1 cawan tepung gandum 
5 cawan air panas mendidih 
5 cawan air masak biasa ( campur) 
Campurkan semua sekali kat atas.
Panaskan pengukus dah mendidih baru kukus bahan campuran kat atas.
Kukus lebih kurang 7,8 minit dah gelembung tandanya laksam dah masak.

Untuk kuah 
Bahan A
10 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih 
2 batang serai 
1 inci halia 
Sedikit lada hitam 
Blender semua kat atas ketepikan

Bahan B
1 kilo ikan sardin/selayang 
Rebus ikan pastu asingkan isi dgn tulang 
Blender isi ikan ketepikan.

Bahan C
Blender kelapa parut sebiji

Masukkan semua sekali bahan A, B Dan C dalam periuk masak hingga mendidih. 
Masukkan garam sesuaikan dengan citarasa anda.

Sambal. 
15 biji cili api 
3 biji cili merah
Sedikit belacan dibakar
garam dan gula
blender semua.

Ulam. 
Kubis 
Kacang panjang
timun 
Togue

Selamat mencuba..

Comments