Resepi Lempeng Kelapa

PEKNGA NYOQ / LEMPENG KELAPA

Oleh MyResipi


Bahan-bahan diperlukan:

  • Segenggam kelapa parut
  • 4 cawan Tepung Gandum
  • 1 3/4 sudu besar Gula
  • Sedikit Garam
  • 1 3/4 cawan Air

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Gaulkan kesemua bahan di atas. Sukatan air bergantung kepada tepung, jangan terlalu keras dan jangan terlalu cair..
  2. Panaskan kuali leper dan lengser dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan 2 senduk nasi untuk membentuk lempeng / pancake. 
    Open uri20151010 29872 w8hggk
  3. Tudungkannya dengan penutup aluminium. Terbalikkan. Pastikan lempeng masak.. Gunakan api sederhana sahaja.. 
    Open uri20151010 29872 1vd9jej
  4. Makan bersama kari.. Selamat mencuba.. boleh juga menggantikan kelapa dengan jagung atau pisang.. Atau campurkan kesemua.. Pasti sedap...

Comments