- 500 gram sotong (dibersihkan dan dihiris)
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 biji cili merah (dihiris nipis)
- 1 biji cili hijau (dihiris nipis)
- 3 sudu besar air asam jawa
- 4 sudu besar kicap masin
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 sudu kecil lada hitam
Cara
1. Dalam mangkuk, gaulkan sotong bersama serbuk kunyit sehingga rata.
Image via Seismik Makan
2. Panaskan minyak dalam kuali. Kemudian, masukkan bawang merah dan bawang putih, dan tumis sehingga naik bau. Masukkan sotong yang telah diperapkan tadi.
Image via Seismik Makan
3. Masukkan cili merah, cili hijau, kicap masin, air asam jawa, garam, gula dan lada hitam. Renehkan seketika.
Image via Seismik Makan
4. Lauk Sotong Masak Kicap sudahpun siap untuk dinikmati! Hidangkan bersama taburan hirisan daun bawang untuk sedikit kesegaran!
Comments
Post a Comment