Sotong Kukus Thai / Thai Steamed Calamari
Bahan-bahan (Ingredient)
Sos
Bahan-bahan (Ingredient)
Bahan-bahan (Ingredient)
- 1/2kg sotong (4-5 ekor)
- 1 batang serai - hiris halus
- 4 hiris lengkuas
- 4 ulas bawang putih - hiris
- 1 tangkai daun ketumbar bersama akar
- 2 helai daun limau purut
Sos
Bahan-bahan (Ingredient)
- 6 tangkai cili padi merah dan hijau - hiris
- 1 sudu besar gula pasir
- 3 sudu besar jus limau nipis
- 2 1/2 sudu besar sos ikan
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 ulas bawang putih - hiris
Penyediaan :
- Kelar sotong tapi jangan sampai putus. Masukkan ke dalam bekas bersama serai, lengkuas, bawang putih, akar daun ketumbar dan limau purut.
- Kukus hingga masak. Angkat dan keluarkan airnya.
- Susun ke dalam pinggan.
- Satukan semua bahan sos, kacau rata. Tuang ke atas sotong kukus tadi.
- Tabur dengan hirisan daun ketumbar dan hirisan limau nipis.
Comments
Post a Comment