Sedap jika dibuat juadah berbuka puasa hari ini
🌹 *KERABU JANTUNG PISANG STAIL KELANTAN*😍
BAHAN2 :
1 biji jantung pisang (rebus bersama sedikit garam dan cuka, toskan airnya dan perah)
1 ekor ikan kembung saiz besar (dibakar tawar. ambil isi)
1 cawan pati santan (panaskan sebentar supaya kerabu lambat basi)
1 tbsp kerisek kelapa
secukupnya perahan jus limau nipis
cili api dipotong2 (ikut citarasa)
garam n gula sckup rasa
DITUMBUK :
1/2 biji bawang besar
sebesar ibu jari belacan bakar (kalau nak hidung gatal...lebihkan sikit)
2 batang serai (hiris halus)
1/2 tbsp lada hitam
sedikit ciliapi @ cili merah
CARA :
Hiris halus jantung pisang.
Masukkan kesemua bahan untuk ditumbuk ke dalam lesung bersama dengan isi ikan bakar.
Tumbuk bersama dengan garam dan juga gula. Perahkan jus limau, tambahkan kerisek dan ulek dengan anak lesung sehingga sebati.
Kemudian di dalam mangkuk yang berasingan, campurkan jantung pisang yang telah dihiris bersama dengan pati santan dan juga bahan tumbuk.
Gaul sebati (jangan lupa pakai gloves). Rasa apa yang kurang. Jika ingin lebih pedas boleh tambahkan hirisan cili api yang telah dipotong2 seperti di atas.
🌹 *KERABU JANTUNG PISANG STAIL KELANTAN*😍
BAHAN2 :
1 biji jantung pisang (rebus bersama sedikit garam dan cuka, toskan airnya dan perah)
1 ekor ikan kembung saiz besar (dibakar tawar. ambil isi)
1 cawan pati santan (panaskan sebentar supaya kerabu lambat basi)
1 tbsp kerisek kelapa
secukupnya perahan jus limau nipis
cili api dipotong2 (ikut citarasa)
garam n gula sckup rasa
DITUMBUK :
1/2 biji bawang besar
sebesar ibu jari belacan bakar (kalau nak hidung gatal...lebihkan sikit)
2 batang serai (hiris halus)
1/2 tbsp lada hitam
sedikit ciliapi @ cili merah
CARA :
Hiris halus jantung pisang.
Masukkan kesemua bahan untuk ditumbuk ke dalam lesung bersama dengan isi ikan bakar.
Tumbuk bersama dengan garam dan juga gula. Perahkan jus limau, tambahkan kerisek dan ulek dengan anak lesung sehingga sebati.
Kemudian di dalam mangkuk yang berasingan, campurkan jantung pisang yang telah dihiris bersama dengan pati santan dan juga bahan tumbuk.
Gaul sebati (jangan lupa pakai gloves). Rasa apa yang kurang. Jika ingin lebih pedas boleh tambahkan hirisan cili api yang telah dipotong2 seperti di atas.
Comments
Post a Comment