RESEPI SOTONG MASAK ALA THAI



BAHAN-BAHAN

• 1/2 kg sotong

• 1 biji bawang besar

• 4 ulas bawang putih

• 8 biji cili padi

• 1 sudu besar gula apung thai (boleh diganti dengan gula pasir / gula melaka)

• 2 sudu besar sos nampla (sos ikan thai)

• 2 biji limau nipis (perah jusnya, kulit limau dipotong dadu)

• 1 biji tomato (potong dadu)

• Sedikit daun ketumbar




CARA MEMBUAT

1. Rebus sotong seketika. Ambil sesudu besar air rebusan, baki toskan. Ketepikan.

2. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan cili padi sehingga agak halus. Masukkan dalam mangkuk.

3. Kemudian masukkan air rebusan sotong, gula apung, sos ikan dan perahan air limau nipis bersama kulitnya. 4. 4. Gaul sebati semua bahan tadi bersama bahan yang telah ditumbuk halus.

5. Masukkan tomato dan daun ketumbar. Gaul rata.




CARA PENYEDIAAN

Terpulang pada cita rasa masing-masing sama ada nak gaul sotong bersama sambal cili atau nak tuang sahaja di atas sotong..

Comments