Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
15 tangkai cili kering - rebus & tos
10 tangkai cili merah
Segenggam cili padi kampung hijau - 30 tangkai
6 biji asam limau kasturi - buang biji
1 ibu jari belacan - bakar seketika
1 ulas bawang putih - bakar seketika
1/2 cawan cuka makan
1/2 cawan gula atau secukup rasa
1-2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 sudu kecil aji no moto atau serbuk perasa
Cara cara:
Hiris halus semua cili padi dan cili merah. Tujuannya supaya ianya mudah hancur. Cili kering guna yang jenis berkilat, bukan yang kerinting.
Cucuk belacan dengan menggunakan garfu dan bakar atas api seketika. Ulang yang sama untuk bakar bawang putih pula.
Blender semua bahan di atas dengan menggunakan "pulse" sahaja. Jangan dikisar halus. Biar ada kasar kasar sedikit.
Akhir sekali, tuang ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit aji no moto, jika suka. Kacau sebati dan sesuaikan rasa.
Cucuk belacan dengan menggunakan garfu dan bakar atas api seketika. Ulang yang sama untuk bakar bawang putih pula.
Nota:
Mesti ada lebih rasa manis.
Boleh disediakan lebih awal kerana rasanya akan menjadi lebih sedap setelah semua cili telah terjeruk di dalam gula dan cuka.
Comments
Post a Comment