Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Sambal Nasi Kak Wook
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
15 tangkai cili kering - rebus & tos
10 tangkai cili merah 
Segenggam cili padi kampung hijau - 30 tangkai
6 biji asam limau kasturi - buang biji 
1 ibu jari belacan - bakar seketika
1 ulas bawang putih - bakar seketika
1/2 cawan cuka makan
1/2 cawan gula atau secukup rasa
1-2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 sudu kecil aji no moto atau serbuk perasa

Cara cara:
Hiris halus semua cili padi dan cili merah. Tujuannya supaya ianya mudah hancur. Cili kering guna yang jenis berkilat, bukan yang kerinting.

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Cucuk belacan dengan menggunakan garfu dan bakar atas api seketika. Ulang yang sama untuk bakar bawang  putih pula. 

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Blender semua bahan di atas dengan menggunakan "pulse" sahaja. Jangan dikisar halus. Biar ada kasar kasar sedikit.

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Akhir sekali, tuang ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit aji no moto, jika suka. Kacau sebati dan sesuaikan rasa. 

Sambal Nasi Kak Wook Yang Original

Simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti sejuk. 

Nota:
Mesti ada lebih rasa manis. 

Boleh disediakan lebih awal kerana rasanya akan menjadi lebih sedap setelah semua cili telah terjeruk di dalam gula dan cuka. 

Comments