Gulai nasi berlauk kelate style.kt kelantan lauk ni famous waktu sarapan...sis duk selangor buat lauk tghari pn ok je😁...suami sis org selangor tp ni memang lauk favourite dia...yg nk cuba resepi ada kt gambar
Bahan2 blend...bawang besar,bawang putih,lengkuas,cili kering,cili api,kunyit (xde kunyit hidup sy pakai kunyit serbuk je)
Santan,cili api hijau & merah,telur rebus,kacang panjang,timun..(sy celur asing kacang panjang & timun,masukkn last sekali bila gulainya dah masak)
Masukkn santan & bahan2 yg sdh di blend dlm periuk....masak dgn api sederhana sehingga pecah minyak...sentiasa kacau supaya santan tdk berketul...bila kuah da menggelegak masukkan ikan bersama kuah ikan yg telah kita rebus td.blh perasakan dgn garam & gula...masukkan telur...last sekali masukkan kacang panjang,timun & cili api....tunggu seketika blh tutup api...
Ikan tongkol....rebus dulu letak air paras ikan shj..nnti air ikan akan keluar...masuk asam keping & garam...masak hingga air tinggal separuh.
Comments
Post a Comment