Bahan-bahannya simple jea.
- 1kg sotong.
- 3/4 kg beras pulut.
- 1/2 kg santan.
- 4 keping gula melaka/manisan.
- Secubit garam.
- Daun pandan.
- Lidi (untuk cucuk kepala sotong).
Cara-cara nya memang senang gila.
1step.....cuma rendamkan beras pulut selama 30minit/ikut suka.
Bersihkan sotong dari kotorannya.
Lepas tu bersihkan pulut, masukkan sedikit santan dan beberapa cubit garam bersama-sama.
Gaulkan sehingga sebati bahan-bahan tu ya.
Dan sumbatkan sotong dengan pulut yang berisi santan sehingga gemok2 jadinya.
Panaskan periuk dan masukkan santan yang selebihnya.
Dan kita masukkan sotong-sotong yang (da diisi pulut didalamnya) bersama-sama.
Campakkan daun pandan yang da diikat bersimpul kasih bertemu dara. Ha3.
After that masukkan beberapa keping/kerek gula melaka (orang Kelantan panggil nisey).
Biarkan depa semua bercintan cintun beberapa ketika. Jangan kita ganggu depa nak bahagia.
Dan siap tuk dihidang.
Bersihkan sotong dari kotorannya.
Lepas tu bersihkan pulut, masukkan sedikit santan dan beberapa cubit garam bersama-sama.
Gaulkan sehingga sebati bahan-bahan tu ya.
Dan sumbatkan sotong dengan pulut yang berisi santan sehingga gemok2 jadinya.
Panaskan periuk dan masukkan santan yang selebihnya.
Dan kita masukkan sotong-sotong yang (da diisi pulut didalamnya) bersama-sama.
Campakkan daun pandan yang da diikat bersimpul kasih bertemu dara. Ha3.
After that masukkan beberapa keping/kerek gula melaka (orang Kelantan panggil nisey).
Biarkan depa semua bercintan cintun beberapa ketika. Jangan kita ganggu depa nak bahagia.
Dan siap tuk dihidang.
Sekali cuba pasti akan tergoda. Jangan lupa try ya!!! 😆👌
credit : Redzuan Abd Manaf
Comments
Post a Comment