Resepi Mee Kari Simple
- 4 bji bawang merah bland
- 1 labu bawang putih bland
- 2 pek serbuk kari daging (yg kecil)
- 1 senduk cili giling
- 1 pek 3sekawan (yg rm1 tu)
- 2 kiub pati ayam maggi
- fishcake
- fishball
- tauhu kering
- isi ayam atau tulang2 ayam
- 1 kotak santan 200ml
- gula & garam secukupnya
- air
- ikan bilis segenggam dan bland dengan sedikit air sampai hancur (rahsia penyedap mee kari)😊😊
bahan hiasan:-
Telur Rebus
Cili merah
Sawi
Taugeh
Limau kasturi
Telur Rebus
Cili merah
Sawi
Taugeh
Limau kasturi
Cara2
Tumis bahan kisar , 3sekawan ,cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyak dan naik bau dan masukan ikan bilis yang dah di kisar tadi.
masukan batang sawi yang dah di potong.. batang sahaja ok... daun dia jangan masuk skli dalam kuah ni... Masukkan ayam , fishball ,fishcake
Masukkan air dan santan secukupnya, kalau nak kuah pekat atau cair pandai2 la bajek air k....
Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.. kalau suka pak aji boleh masukan sedikit... last sekali masukan tauhu kering....
tunggu sampai mendidih... siap.... boleh la dihidang bersama bahan untuk hiasan tu.... ikan bilis tu adalah rahsia mee kari yang sedap... saya pun dapat tips ni dari mak mertua adik yang pernah berniaga mee kari satu ketika dahulu...😊😊😊😊✌
masukan batang sawi yang dah di potong.. batang sahaja ok... daun dia jangan masuk skli dalam kuah ni... Masukkan ayam , fishball ,fishcake
Masukkan air dan santan secukupnya, kalau nak kuah pekat atau cair pandai2 la bajek air k....
Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.. kalau suka pak aji boleh masukan sedikit... last sekali masukan tauhu kering....
tunggu sampai mendidih... siap.... boleh la dihidang bersama bahan untuk hiasan tu.... ikan bilis tu adalah rahsia mee kari yang sedap... saya pun dapat tips ni dari mak mertua adik yang pernah berniaga mee kari satu ketika dahulu...😊😊😊😊✌
Kredit Resepi : are peace dan Anisza mohd Shukri
Comments
Post a Comment