SAMBAL TUMIS IKAN KEMBUNG@ TEMENUNG
BAHAN-BAHAN
- 4 ekor ikan kembung- Bersihkan, kelar dan letak garam dan kunyit
- 3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar)
- 2biji bawang besar-potong besar
- Air asam jawa
- Sedikit air
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak masak utk mengoreng dan menumis
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Ikan kembung di goreng sampai masak. Letak tepi.
- Panaskan minyak yang agak banyak supaya bahan tumis cepat garing.
-Tumis cili kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak dan garing.
-Setelah cili masak, masukkan gula. Kacau rata supaya sambal berkilat dan bwarna merah cantik sebelum dimasukkan ikan...
-Masukkan air asam jawa,air sedikit dan garam... Oleh kerana ikan telah masak, masakkan ikan seketika sahaja. Kacau sehingga sambal pecah minyak.
-Akhir sekali, masukkan bawang besar yang telah dihiris. Kacau sehingga bawang layu, bolehlah tutup api.
-Angkat dan hidangkan dgn nasi putih.
- Panaskan minyak yang agak banyak supaya bahan tumis cepat garing.
-Tumis cili kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak dan garing.
-Setelah cili masak, masukkan gula. Kacau rata supaya sambal berkilat dan bwarna merah cantik sebelum dimasukkan ikan...
-Masukkan air asam jawa,air sedikit dan garam... Oleh kerana ikan telah masak, masakkan ikan seketika sahaja. Kacau sehingga sambal pecah minyak.
-Akhir sekali, masukkan bawang besar yang telah dihiris. Kacau sehingga bawang layu, bolehlah tutup api.
-Angkat dan hidangkan dgn nasi putih.
Credit : Juma Natull
#mahn
#mahn
Comments
Post a Comment