RESEPI ASAM PEDAS MELAKA ORI LIZA


BAHAN-BAHAN:

  • 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
  • 3 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih
  • 3 cm belacan - Liza guna 1cm je
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 sudu besar lada hitam
  • (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
  • 3 batang serai - dititik
  • 1 sudu teh halba
  • Daun kesum + bungan kantan
  • Bendi / terung
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam + gula
  • Minyak utk menumis
 
CARA-CARA:
  • Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
  • masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak..  (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
  • Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
  • masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....
  • banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
  • masukkan bendi or terung...
  • perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih
  • tutup api....
Kredit: http://intaidapur.blogspot.com/

Comments