BAHAN-BAHAN:
- 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
- 3 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 2 cm halia
- 1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih
- 3 cm belacan - Liza guna 1cm je
- 2 cm kunyit hidup
- 1 sudu besar lada hitam
- (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
- 3 batang serai - dititik
- 1 sudu teh halba
- Daun kesum + bungan kantan
- Bendi / terung
- Air asam jawa secukupnya
- Garam + gula
- Minyak utk menumis
CARA-CARA:
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
- masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak.. (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
- Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
- masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....
- banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
- masukkan bendi or terung...
- perasakan dengan garam dan biar dia mendidih
- tutup api....
Kredit: http://intaidapur.blogspot.com/
Comments
Post a Comment