BAHAN A(KISAR/BLENDER KASAR)
- Cili api/cili merah - ikut kepedasan sendiri
- Bawang putih
- Bawang merah
- Kunyit hidup
- Serai
- Belacan
- Lada hitam- letak sikit ja
BAHAN B
- Sotong
- Asam keping
- 1batang serai (titik)
- Sedikit garam dan gula
- Daun limau purut
Bahan sayur ( kalu tak letak pun tak pe)
- Kacang panjang
- Carrot
- Bunga kobis
CARA-CARA
- panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukan serai yg di titik sehingga naik bau dan pecah minyak... setelah kering tumisan tadi, masukkan sedikit air(jgn terlampau bny)
- kemudian masukkan sotong, asam keping, daun limau purut dan garam serta gula...
- akhir sekali masukkan kacang panjang, carrot, bunga kobis... kacau rata dan biarkan layu sedikit, pastu angkat...
- siap dan hidangkan dgn nasi panas
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment