- 1kilo tulang lembu
- 2bj Bawang merah#
- 4bj Bawang putih#
- Halia ( sy suka letak banyak)#
- 2 bj Buah keras#
- 2bj bawang besar potong mayang
- 2 sup bunjut tulang
- 2 sb rempah sup
- 1sb serbuk lada hitam
- 2sb cuka makan
- 2bj tomato saiz besar#
- 2bj tomato saiz besar utk hiasan
- Cili padi
- Daun sup n bawang
- Bawang goreng
- Limau kasturi utk hiasan
CARA-CARA
- Tumbuk bahan yg bertanda#.
- Tumis dlm periuk bhn yg ditumbuk dan bhn yg lain kecuali tulang, cuka, daun sup/bwg n limau.
- Campurkan sedikit air n tumis sehingga naik minyak n bau..
- Masukkan tulang, cuka n bhn yg lain masak hingga empuk. Kalu pressure cooker kejp je dlm 45min dh empuk..
- Tp kalu dapur biasa lebih kurang dlm 2-3 jam..
- Dh empuk masukkan tomato n tutup api. Jgn lupa garam n bhn perasa Hiaskan bersama daun sup/bwg, bwg goreng n cili
- Sedia dihidang bersama sambal kicap n nasi panas..
Resepi Masakan
Comments
Post a Comment