Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap
- 1/2 biji nenas
- Kangkung
- 2 batang serai - ketuk
- 1 biji limau nipis
- Garam
- Gula
- 2 tangkai cili merah
- 8 tangkai cili padi
- 1 biji bawang besar - sederhana besar
- 6 ulas bawang putih
- Sedikit belacan
- 1 inci kunyit hidup
Cara-cara:
- Masukkan bahan kisar dan air secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
- Masukkan nenas dan serai. Masak hingga mendidih seketika, sebelum dimasukkan ikan.
- Setelah ikan masak, masukkan garam dan gula.
- Tutup api dan masukkan kangkung kerana mahu kangkung yang masih rangup.
- Masukkan perahan jus limau. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.
Nota:
Masakan Thailand, mesti ada masam, manis dan pedas.
*** Kredit Resepi : emila nadia, asal dari blog azie kitchen. TQ
Comments
Post a Comment