RESEPI RAYA : RENDANG HITAM PAHANG

BAHAN-BAHAN:

  • 2 kg daging (hiris x terlalu nipis)
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga lawang
  • 9 biji buah pelaga (ketuk pecah)
  • 1 cawan cili kering
  • 2 kg daging (hiris x terlalu nipis) 3 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga lawang 9 biji buah pelaga (ketuk pecah)
  • 1 cawan cili kering 1/2 buku gula melaka
  • -+10 sudu besar kicap LEMAK MANIS -+5 sudu besar kicap LEMAK MASIN xperlu byk nanti termasin
  • -+5 sudu besar kicap HITAM PEKAT (yg buat buh masak mee tu) 2 sudu besar pes asam jawa ADABI (bancuh hancur dgn 1/2 cawan air)
  • 5 sudu besar kerisik
  • garam dan gula secukupnya
BAHAN KISAR:
  • 3 inci kunyit (serbuk pun blh)
  • 3 biji bawang merah besar (hiris)
  • 3 batang serai(hiris halus)
  • 2 inci lengkuas (hiris nipis)
  • 2 inci halia
BAHAN HIRIS HALUS:
  • 10 biji bawang kecil india
  • 3 biji bawang merah besar
  • 3 ulas bawang putih
CARA-CARA:
  • Rebus daging hingga empuk dan toskan. Perap dgn kicap manis secukup nya dlm 5 sudu besar.
  • Air rebusan daging blh simpan dan bekukan utk masak kemudian hari.. *PRESSURE COOKER mode MEAT ,air paras daging je.*
  • Panaskan minyak dan goreng daging sekejap. Tos dan ketepikan.
  • Dengan minyak goreng daging tadi, tumis kulit kayu manis,pelaga dan bunga lawang hingga naik bau dan masukkan bahan kisar. Tumis hingga bawang layu.
  • Masukkan cili kering dan BAHAN KISAR,tumis hingga pecah minyak. Minyak kena agak banyak supaya bhn tumis cepat garing dan pecah minyak.
  • Masukkan gula melaka dan semua jenis kicap, air asam jawa, masak lagi hingga naik minyak.
  • Masukkan daging dan juga kerisik. Masak kacau hingga sebati, bahan meresap ke daging dan daging npk berminyak. Tambah gula garam jika perlu
  • utk yg guna *PRESSURE COOKER* pilih mode MEAT set masa 10 minit, masukkan minyak gorengan daging dan tumis kulit kayu manis,pelaga dan bunga lawang hingga naik bau dan masukkan BAHAN HIRIS Tumis hingga bawang layu.
  • Masukkan cili kering dan BAHAN KISAR,tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan gula melaka dan semua jenis kicap, air asam jawa daging dan juga kerisik. Gaul rata. Tekan CANCEL kalau masa masih berbaki. Kalau x cancel, susah nak pasang penutup, pasangkan PENUTUP pressure cooker dan pilih mode MEAT 10 minit.
  • Bila dah masak, release wap ,buka penutup dan kacau kalau nak keringkan rendang.
#resepicedok Khairul Hakimin Muhammad tq
Kredit: Lailatul Munira Zainuddin

Comments